5.4.12

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την πάταξη της φοροδιαφυγής



Άρθρο  της  Μαρίας Γιαννακάκη 
για την εφημερίδα  "Η πόλη μας" 
Την ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει εκ νέου  δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα στα μόνιμα θύματα του φορολογικού συστήματος, μισθωτούς και συνταξιούχους, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. Η κυβέρνηση, ανίκανη να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει τους φόρους από τους μεγαλοφειλέτες, φορτώνει φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύναμους και τους συνθλίβει.
Με σειρά ερωτήσεων τους στον Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, έχουν αναδείξει το κομβικό αυτό πρόβλημα και ζητώντας τις λίστες με τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές.  Μέσα από τη μελέτη κραυγαλέων περιπτώσεων,  παρουσιάζονται οι τεράστιες ευθύνες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των πολιτικών ηγεσιών για την επί σειρά ετών συσσώρευση χρεών στις εφορίες που αγγίζουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων, κατευθυντήρια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής.
Υποστηρίζουμε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων και την αύξηση της συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ουσιαστική φορολόγηση του πλούτου.
Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% και την ένταξη στο 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τη θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.
Ζητήσαμε τουλάχιστον να μην υπάρξει το μέτρο της επιβολής του 23% στα είδη εστίασης. Η επιβολή αυτού του Φ.Π.Α. αυτονόητα θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία.
Έχουμε καταθέσει δημόσια τις προτάσεις μας για τον εντοπισμό και φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή, τον έλεγχο των καταθέσεων που η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τη θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες με την επιβολή αντίστοιχου φόρου.
Ζητήσαμε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους.
Απαιτείται αυστηρός έλεγχος του ροής πετρελαίου από τα διυλιστήρια ως τους βιομηχανικούς και ατομικούς χρήστες, ώστε να περιοριστεί δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η καταγραφή και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με διαφάνεια, ταχύτητα και ρήτρα περιβαλλοντικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της εκποίησης αστικών ακινήτων, αποτελεί μια επιλογή ορθολογισμού, αλλά και δικαιοσύνης, ιδίως στις σημερινές δραματικές συνθήκες.
Τέλος, ζητήσαμε τη δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. 
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο.
Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή.