10.9.12

Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Εθνική Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Μεταφορά του χρόνου διενέργειας των ετήσιων τακτικών κρίσεων έτους 2012 στις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή» και λοιπές διατάξεις»

"Ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να κυρώσουμε την μεταφορά του χρόνου των τακτικών κρίσεων λόγω έκτακτης ανάγκης, όπου έκτακτη ανάγκη νοούμε την διενέργεια των εκλογών τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αναρωτιέμαι σε ποια άλλη χώρα της Ε.Ε. οι εκλογές δύνανται να χαρακτηριστούν έκτακτη ανάγκη και αποτελεί λόγο επαρκή για την αναβολή των προγραμματισμένων και τακτικών κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η κύρωση της εν θέματι πράξης νομοθετικού περιεχομένου είναι όμως επιβεβλημένη για λόγους ασφάλειας δικαίου το οποίο πρέπει πάντα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και όχι του κράτους και να εξασφαλίζει την ισονομία.

Εμείς ως ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θεωρούμε το κράτος ως λάφυρο και απαιτούμε οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως και σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης να είναι αξιοκρατικές και να μην διέπονται από κομματικά κριτήρια και προδιαγραφές. Θεωρώ άλλωστε ότι αυτό θα πρέπει να είναι αίτημα και ζητούμενο όλου του πολιτικού κόσμου. Οφείλουμε να σημειώσουμε ως θετικό βήμα, υπήρξε άλλωστε και σθεναρή διεκδίκηση και απαίτηση του κόμματός μας, την μη επαναφορά αποστράτων, πρακτική η οποία έχει ακολουθηθεί πλείστες φορές στο παρελθόν από αμφότερους εκπροσώπους του δικομματισμού και που δεν έχει καμία άλλη λογική πέραν από την εξυπηρέτηση των κομματικών φίλων. Τα κριτήρια επιλογής της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι πάγια και σταθερά και να μην επανακλούν τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων και να μην αποτελούν πεδίο ξεκαθαρίσματος των κομματικών λογαριασμών.
Ας ελπίσουμε ότι είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να προχωρήσουμε στην κύρωση μιας τέτοιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου όπως και ότι είναι η τελευταία φορά που παρίσταται λόγος αναβολής των τακτικών κρίσεων. Επίσης, οφείλω να σας ενημερώσω ότι καταθέσαμε τροπολογία που αφορά στους εθελοντές μακράς θητείας προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν την βαθμολογική εξέλιξη ως του βαθμού του λοχαγού, πράγμα που μας φαίνεται λογικό από την στιγμή που λαμβάνει μισθολογικά τα χρήματα που αναλογούν σε αυτό το βαθμό. Ευχαριστώ πολύ".