4.10.12

Ομιλία της Μ. Γιαννακάκη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: "Ο ορισμός της έννοιας του πολιτικού κρατουμένου"

Το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι εξαιρετικά περίπλοκο από νομικής άποψης και εμείς εδώ είμαστε ένα πολιτικό όργανο. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει έρθει, σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μία τέτοια Έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό που καλούμεθα να κάνουμε σήμερα ξεπερνά τις αρμοδιότητες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτές καθορίζονται από τα άρθρα 1 και 29 της Συνθήκης του Λονδίνου.
Μόνο αυτό μπορεί να δώσει έναν κοινά αποδεκτό και νομικά επαρκή ορισμό του τι είναι πολιτικός κρατούμενος.
Είναι πολύ επικίνδυνο ο ορισμός της έννοιας του πολιτικού κρατούμενου να καθορίζεται σε εθνικό επίπεδο από την εκάστοτε συγκυρία, αφού, στο παρελθόν., οι εκάστοτε Αρχές και αξίες έχουμε δει ότι υποχωρούν για πολιτικούς λόγους. Και επιπλέον, ο οποιοσδήποτε ορισμός δεν μπορεί να στηρίζεται στην περιπτωσιολογία και να στηρίζετε σε συγκεκριμένες χώρες.
Θα υπάρξει κατάχρηση του ορισμού, ο οποιοσδήποτε διώκεται θα μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πολιτικός κρατούμενος και ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους. Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να αφήνει χώρο σε παρερμηνείες και ασάφειες.
Η Δημοκρατία την οποία υποστηρίζουμε εδώ δεν μπορεί να είναι συμβατή με την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων. Όμως ακόμη και σε χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα. Και οφείλουμε να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών αυτής της ηπείρου, ακόμη και αυτά των κρατουμένων.
Δεν έχω καμία διάθεση να υποτιμήσω την δουλειά που έκανε ο κ. Strasser, αλλά αυτή η Έκθεση αφήνει και άλλα κενά: εξαιρεί την τρομοκρατία, χωρίς όμως και να την ορίζει.
Η συγκεκριμένη Έκθεση αγγίζει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα  που απαιτεί μία όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, γεγονός που δεν διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλώ, κ. συνάδελφοι, να υπερψηφίσετε τις τροπολογίες και αν αυτό δεν συμβεί να καταψηφίσετε την Έκθεση.