21.11.12

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με την περίθαλψη χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Α) ΥΓΕΙΑΣ
Β) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Θέμα: «Σχετικά με την περίθαλψη χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών»

Η περίθαλψη των χρηστών αποτελεί έναν κρίσιμο τομέα στο πλαίσιο των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για το έτος 2012, το πρόβλημα περίθαλψης Χρηστών Ενέσιμων Ναρκωτικών ουσιών (ΧΕΝ) παρουσιάζεται διογκωμένο, εξαιτίας εν μέρει, και της παρούσας οικονομικής κρίσης, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες αναφορικά με τις δυνητικές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό.
Συγκεκριμένα, η σωματική αποτοξίνωση εκτιμάται ότι παρέχεται σε λιγότερους από τους μισούς χρήστες που τη ζητούν, ενώ δεν υπάρχει λίστα αναμονής για θεραπεία εσωτερικής παραμονής στα σχετικά ιδρύματα. Το ποσοστό κάλυψης των προβληματικών χρηστών οπιοειδών υπολογίζεται στο 28% του συνόλου, όταν ο μ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνάει το 50% και το ποσοστό των προβληματικών χρηστών οπιοειδών που δεν βρίσκονται σε επαφή με καμία υπηρεσία απεξάρτησης ξεπερνάει το 60%. Επιπροσθέτως, ο χρόνος αναμονής για συμμετοχή σε προγράμματα απεξάρτησης υπερβαίνει τους έξι μήνες.
Η αδυναμία αντιμετώπισης των ανωτέρω μεταφράζεται σε κίνδυνο για την δημόσια υγεία καθώς παρατηρείται επιδημική έκρηξη του ιού HIV. Ο αριθμός των νεοδιαγνωσθέντων κρουσμάτων HIV σε ΧΕΝ αυξήθηκε από 9–19 ετησίως μέχρι το 2010 σε 241 το 2011, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση του επιπολασμού της ηπατίτιδας C.
Σε άμεση απάντησή της προς την ΕΚΠΝΤ, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την έναρξη εργασιών 22 νέων μονάδων θεραπείας υποκατάστασης οπιοειδών.
Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση χρήσης νέας ενέσιμης ναρκωτικής ουσίας, η οποία είναι σύνθετο τοξικών ουσιών, όπως αιθανόλης, αιθυλικής αλκοόλης, ακόμα και υγρού μπαταρίας αυτοκινήτων, και η οποία λόγω της χαμηλής τιμής της, σε συνδυασμό με την παρούσα οικονομική κρίση, έχει μεγάλη απήχηση στους χρήστες. Να σημειωθεί ότι η κατασκευή της εν λόγω ουσίας, γίνεται αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.Σε ποια μέτρα θα προβούν για την βελτίωση των παροχών περίθαλψης σε ΧΕΝ;
2.Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία 22 μονάδων θεραπείας υποκατάστασης οπιοειδών, όπως δεσμεύτηκε η Ελληνική Κυβέρνηση και αν όχι, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για την έναρξή τους;
3.Είναι ενήμεροι για την ύπαρξη της νέας ενέσιμης ναρκωτικής ουσίας, Ελληνικής επινόησης και κατασκευής;
4.Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της κατασκευής, εμπορίας και χρήσης της εν λόγω ουσίας; 

Η Ερωτώσα Βουλευτή