31.8.12

Ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με την αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας (27 Αυγούστου 2012)

Για τον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ κ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Κύριε Υπουργέ,
Η οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας, δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η αυξημένη απήχηση που έχουν οι εθνικιστικές αντιλήψεις και αφηγήσεις είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τάσεων, οι οποίες, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό ζήτημα, οδηγούν σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες πληθώρας τέτοιων συμπεριφορών, για τις οποίες κύριο μέλημά μας οφείλει να είναι η αντιμετώπισή τους και η άμβλυνση αυτών των αντιλήψεων εν γένει. Η Ελληνική Αστυνομία έχει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, αφού πέρα της τήρησης της νομιμότητας, οφείλει να προβάλλει μια δημοκρατική και δεοντολογική συμπεριφορά, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί σαν πρότυπο αντιμετώπισης αντιστοίχων περιπτώσεων, να διαπαιδαγωγεί την κοινωνία και να παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας.
Η Ελληνική Αστυνομία, όμως αποτυγχάνει σε αυτόν τον διττό ρόλο της, καθώς μέρος των Oργάνων που την εκφράζουν επιδίδεται σε αθέμιτες συμπεριφορές, ρατσιστικών αποχρώσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση δύο Πακιστανών, συγκεκριμένα των Χαλέντ Μασαούντ και Γκουλφάμ Ασρέφ, οι οποίοι, σύμφωνα με την καταγγελία τους στην «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρου της «Ενότητας» (‘Ενωση μεταναστών εργατών και Πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος), στις 14 Αυγούστου κι ενώ περνούσαν μπροστά από το Α.Τ. Αιγάλεω, ρωτήθηκαν, από τους παρευρισκόμενους αστυνομικούς εκτός του τμήματος, για τον τόπο καταγωγής τους.  Οι εν λόγω νόμιμοι μετανάστες, επέδειξαν τα χαρτιά τους και ο ένας εξ αυτών, την ταυτότητα των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου και εργάζεται. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε απρόκλητη χειροδικία και τους μετέφεραν στο κρατητήριο του Τμήματος, όπου προέβησαν σε πράξεις μειωτικές για την προσωπικότητά τους.
Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος (ΣΕΑΕ) και του ΚΕΕΡΦΑ προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στις 25 Ιουλίου ομάδα αστυνομικών εισέβαλλε σε ιδιωτικό χώρο, στον οποίο κατοικούσαν Αφγανοί μετανάστες, απαιτώντας χρήματα και ασκώντας σωματική βία, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εκ των Αφγανών και την μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με άλλη καταγγελία των ΣΕΑΕ και ΚΕΕΡΦΑ, ο Πακιστανός Γκανζαφάρ Αλί δέχτηκε επίθεση από δύο αστυνομικούς, όταν ο πρώτος τους ζήτησε να του δείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Περιστερίου και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος.
Τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές είναι έκδηλες και σε περιπτώσεις μη φυλετικού περιεχομένου, όπως αυτής των 25 διαφυλικών ατόμων, στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος (ΟΛΚΕ), στο πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» τα 25 διαφυλικά άτομα προσήχθησαν, χωρίς κάποια αιτιολογία, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ), όπου εξαναγκάστηκαν σε εξέταση HIV και αφού δεν βρέθηκαν θετικά στον ιό, αφέθηκαν ελεύθερα.
Η αντιδεοντολογική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά των Οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. έχει αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης από τα αρμόδια Διεθνή Δικαστήρια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14902/10 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την  υπόθεση του Αφγανού Μαχμούντι, τα Όργανα της ΕΛ.ΑΣ. παραβίασαν το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ), το οποίο αναφέρεται στην απαγόρευση των βασανιστηρίων. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει παραβιαστεί πολλάκις, όπως διαφαίνεται και από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σχετικά με τις υποθέσεις Γκαλότσκιν (Νο. 2945/07), Λίκα (Νο.74279/10), Ζοντούλ (Νο. 12294/07), Ραχίμι (Νο. 8687/08) και Αλσαγιέντ Αλλαχάμ (Νο. 25771/03), κατά τις οποίες είναι έκδηλη η ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών από τους αστυνομικούς.
Ο κύριος λόγος αυτής της συμπεριφοράς έγκειται στον ανεπαρκή έλεγχο των Οργάνων της αστυνομίας και στην ατιμωρησία τους, καθώς και στην ανεπαρκή εκπαίδευσή τους, με απόρροια τη συνεχή παραβίαση των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.Αν προτίθεται να προβεί στην άμεση ενεργοποίηση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, ούτως ώστε να υπάρχει κάποιος θεσμικός έλεγχος, σχετιζόμενος αποκλειστικά με τις εν λόγω συμπεριφορές.
2.Αν προτίθεται να προβεί στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις σχολές της Αστυνομίας, σχετικά με την θεματική των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένου του χαμηλού, υπάρχοντος επιπέδου, αναφορικά με την συγκεκριμένη ενότητα.

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ