31.8.12

Ερώτηση της βουλευτού Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρίας Γιαννακάκη σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Σαλαμίνας (27 Αυγούστου 2012)

Για τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Αιγαίου
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Στις 10 Ιουλίου και στις 23 Αυγούστου υπήρξαν δυο περιστατικά ρύπανσης με πετρελαιοειδή στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στις 10 Ιουλίου διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας και από κλιμάκιο του τμήματος προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι στην θαλάσσια περιοχή «Τύμβου» Σαλαμίνας υπήρχε ρύπανση περίπου 200 τ.μ αποτελούμενη από μαύρα πετρελαιοειδή και 500 τ.μ περίπου από ελαφρά πετρελαιοειδή.

Επίσης, στις 23 Αυγούστου μετά από καταγγελία διερχομένων, το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σαλαμίνας διαπίστωσε ότι κοντά στην ακτή του Αγ. Γεωργίου Σαλαμίνας υπήρχε ρύπανση από διάσπαρτα πετρελαιοειδή στερεάς μορφής μήκους περίπου 100 μέτρων.
Και στις δυο περιπτώσεις δεν έγιναν αντιληπτοί όσοι προκάλεσαν τη ρύπανση.
Ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Διενεργείται η σχετική έρευνα για να βρεθούν οι δράσεις των δύο περιστατικών και ποια τα αποτελέσματα της, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία (επιβολή προστίμων και απορρύπανση);
2.Έχει προχωρήσει η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής μέχρι να βρεθούν οι υπαίτιοι της ρύπανσης;
3.Τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο για την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών;


Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ