11.10.12

Ερώτηση για τη διαιώνιση του καθεστώτος ατιμωρησίας των υπευθύνων θαλάσσιας ρύπανσης


Για τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου 
Με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 γνωστοποιήθηκε ένα νέο σοβαρό περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης από ελαφριά πετρελαιοειδή στην περιοχή των εγκαταστάσεων της ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα σε έκταση 330 τετραγωνικών μέτρων. Ένα μέρος της διαρροής διέφυγε μάλιστα από το φράγμα που είχε τοποθετηθεί από τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων και έφτασε έως τις ακτές της Σαλαμίνας στην περιοχή Μπατσί.

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής οι υπεύθυνοι του οποίου παραμένουν άγνωστοι με συνέπεια να συνεχίζεται το καθεστώς ατιμωρησίας και η συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 
Την αναποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης της περιοχής, καθώς και της εύρεσης των υπαιτίων είχε αποδεχθεί ουσιαστικά το Υπουργείο Ναυτιλίας με την υπ.αριθμ. 6611.52/21-9- 2012 απάντηση σε σχετική ερώτηση μου για δυο παρόμοια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2012, αναφέροντας ότι για το ένα περιστατικό διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Σαλαμίνας, ενώ για το δεύτερο ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Ποια τα αποτελέσματα των ερευνών για το σύνολο των περιστατικών, ειδικά για το πρόσφατο και σοβαρότερο της 29ης Σεπτεμβρίου;
2.Τι προτίθεστε να κάνετε στο εξής, αφού οι οδηγίες για εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως δείχνει η πιο πρόσφατη σοβαρότερη διαρροή πετρελαιοειδών;