16.10.12

Αρνητική προβολή της χώρας μας στον Διεθνή Τύπο λόγω της βάναυσης συμπεριφοράς των Οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΘΕΜΑ: «Αρνητική προβολή της χώρας μας στον Διεθνή Τύπο λόγω της βάναυσης συμπεριφοράς των Οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας»
Σε δημοσίευμα της 9ης Οκτωβρίου, της Βρετανικής Εφημερίδας «Guardian», γίνεται αναφορά σε συλλήψεις ατόμων, κατά την διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης, τα οποία οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ). Το δημοσίευμα εστιάζει κυρίως στις συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων, οι οποίοι υπέστησαν βασανισμούς από τα Όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ δεν διστάζει να τις παραλληλίσει με αυτές που επικρατούσαν σε φυλακές του Ιράκ το 2004.

Η συμπεριφορά των Οργάνων αυτών προσβάλλει τον δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός μας και τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, όπως εκφράζονται στο Ελληνικό Σύνταγμα, όπως και παραβιάζει το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί κατάργησης των βασανιστηρίων, ενώ προβάλλει μία αρνητική εικόνα της χώρας μας η οποία δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα.
Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της αναφορικά με την μη διασφάλιση των Ελληνικών Αρχών ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δρα βάσει Διεθνούς Δικαίου, ειδικότερα στις περιπτώσεις αστυνόμευσης διαδηλώσεων και κακομεταχείρισης κατά την σύλληψη και κράτηση.
Επιπλέον, το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (ΓΑΠΑ), το οποίο θεσπίστηκε με το άρθρο 1 του υπ’αριθμ. ν. 3938/2011 (ως τροποποιήθηκε με ν. 4058/2012) και το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών, όπως αναφέρετε στην απάντησή σας προς την υπ’αριθμ. 1041/27-08-2012 Ερώτηση (Αρ. Πρωτ. 7017/4/15068) των Βουλευτών Γιαννακάκη-Τσούκαλη-Οικονόμου, εξακολουθεί να μην λειτουργεί. 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Προτίθεται να προβεί στην διενέργεια έρευνας αναφορικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ούτως ώστε να αποκαταστήσει την διεθνή εικόνα της χώρας μας;
2.Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ενεργοποίηση του ΓΑΠΑ, δεδομένου του κρίσιμου χαρακτήρα που έχει στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Γιαννακάκη