29.10.12

Ερώτηση της βουλευτού Β' Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, για τη βεβήλωση του μνημείου Ολοκαυτώματος στην Ρόδο


ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: «Βεβήλωση μνημείου Ολοκαυτώματος στην Ρόδο»
Κύριε Υπουργέ,
Η εκδήλωση αντισημιτικών και φασιστικών εκφράσεων, παρουσιάζεται ανησυχητικά αυξημένη στην παρούσα περίοδο, υποβιβάζοντας και προσβάλλοντας την έννοια της Δημοκρατίας και της ευνομούμενης Πολιτείας. Είναι κρίσιμο, η Ελληνική Πολιτεία να επιδείξει μηδενική ανοχή σε αυτές τις  εκφράσεις, καταμερίζοντας το βάρος της προσοχής τόσο σε πράξεις βίας, όσο και σε πράξεις συμβολικές.  

Τέτοια συμβολική πράξη αποτελεί και το περιστατικό της 26ης  Οκτωβρίου, όπου άγνωστοι βεβήλωσαν μνημείο του Ολοκαυτώματος ευρισκόμενο στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, στην Ρόδο, σχεδιάζοντας πάνω του το ναζιστικό σύμβολο της Σβάστικα. Το εν θέματι μνημείο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των 1604 Ελλήνων Εβραίων της Ρόδου και της Κω, που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα θανάτου.
Η ενέργεια αυτή υπονομεύει βασικές Δημοκρατικές Αξίες, συγκεκριμένα την ισότητα των Ελλήνων Πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, την μνήμη των θυμάτων του ρατσισμού και είναι απολύτως καταδικαστέα. Το Ελληνικό Κράτος οφείλει να προβεί άμεσα στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών, δίνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, μία απάντηση συμβολικού χαρακτήρα προς τους όποιους εκφραστές ναζιστικών ιδεωδών και αποκαθιστώντας την μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ρατσισμού και του ναζισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την διαλεύκανση του περιστατικού και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών;
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση της αναπαραγωγής αντισημιτικών και γενικότερα ρατσιστικών στερεοτύπων  στην Ελληνική κοινωνία;