18.10.12

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: Αποκατάσταση και λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Κύριε Υπουργέ,
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) είναι Θέατρο και Καλλιτεχνικός Θεσμός, όχι μόνο τοπικής, αλλά εθνικής εμβέλειας με μελλοντική προοπτική μια διεθνή παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΘΠ έχει χαρακτηριστεί ως το «σημαντικότερο θεατρικό αρχιτεκτόνημα της νεότερης Ελλάδας».

Το έργο, για το οποίο σημειωτέον, δαπανήθηκαν περισσότερα χρήματα από το αρχικά προβλεπόμενο ποσό, έχει περαιωθεί.  Ο Δήμος Πειραιά, ωστόσο, δεν το έχει επισήμως παραλάβει απαιτώντας τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του και τον προσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας του. Το ύψος της χρηματοδότησης που θεωρείται ότι απαιτείται από τον Δήμαρχο Πειραιά, ώστε το ΔΘΠ να είναι λειτουργικό, ανέρχεται στο 1 εκατ. Ευρώ.
Πρόσφατα σε δηλώσεις του για το ΔΘΠ σε γνωστή εφημερίδα ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού δήλωσε ότι «είναι γνωστό πως η τρόικα απαγορεύει δημιουργία νέων οργανισμών» αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να ιδρυθεί φορέας λειτουργίας του ΔΘΠ, ενώ διαμηνύει πως αδυνατεί να το χρηματοδοτήσει με το απαιτούμενο ποσό λόγω μείωσης 60% των λειτουργικών εξόδων των φορέων.
Επειδή η επαναλειτουργία του Θεάτρου είναι πολύ σημαντική υπόθεση και για τον πολιτισμό και την πόλη του Πειραιά,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Ποιος ο σχεδιασμός και οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού για το ύψος της χρηματοδότησης, την οργάνωση και λειτουργία του ΔΘΠ;
2.Ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του στον Δήμο Πειραιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Μαρία Ρεπούση
Γιώργος Κυρίτσης
Μαρία Γιαννακάκη