27.9.12

Να αποδοθούν τα περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη στο Δήμο Περάματος ζητά η Δημοκρατική Αριστερά



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Να αποδοθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη στον περιβαλλοντικά επιβαρυμένο Δήμος Περάματος, όπως ισχύει για όλους του Δήμους στους οποίους λειτουργούν διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, ζητούν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, η Μαρία Γιαννακάκη βουλευτής Β΄ Πειραιώς της Δημοκρατικής Αριστεράς και η Νίκη Φούντα, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, υπεύθυνη του τομέα περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρουν, το Πέραμα αντιμετωπίζει επί χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας σειράς δραστηριοτήτων, όπως το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυτάλλειας, τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, καθώς και πέντε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων, ενώ διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων 433.824 m3.
Περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά οφέλη λαμβάνουν ήδη εννέα Δήμοι της χώρας, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Περάματος, ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων έχει στηρίξει με απόφαση της το αίτημα του.

 Η ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο Περάματος»
Με την Δ2/Γ/18188/16-9-2010 Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3054/2002, όπως αυτός ισχύει σήμερα, καταβάλλονται σε Δήμους, στη περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αντισταθμιστικά οφέλη για την ενίσχυση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων τους.
Το Πέραμα, είναι από τους πιο υποβαθμισμένους Δήμους της Αττικής. Τα περιβαλλοντολογικά  προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι χρόνια και περίπλοκα: πέρα από το  κυκλοφοριακό, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυτάλλειας, τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, το Πέραμα φιλοξενεί πέντε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης καυσίμων και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων 433.824 m3.
Από το 2003 εννέα Δήμοι της χώρας έχουν λάβει ποσά δυνάμει του προαναφερθέντος Νόμου, χωρίς ανάμεσα σε αυτούς να περιλαμβάνεται ο Δήμος Περάματος.
Στις 14 Ιανουαρίου 2011 ο Δήμαρχος Περάματος απέστειλε επιστολή προς τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία ζητούσε να εφαρμοστεί ο Νόμος και παράλληλα ζητούσε γνωμοδότηση και συνεπικουρία από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Η ΚΕΔΕ εισηγήθηκε θετικά, εισάγοντας και το πληθυσμιακό κριτήριο, αλλά παρόλα αυτά ουδέποτε ο Δήμος Περάματος εισέπραξε χρήματα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Για ποιους λόγους ένας από τους πλέον υποβαθμισμένους Δήμους δεν έχει ποτέ επωφεληθεί των περιβαλλοντολογικών αντισταθμιστικών;
2.Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων;

Οι Ερωτώσες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Νίκη Φούντα