29.11.12

Συνέντευξη στη εφ. Utrinski Vesnik της ΠΓΔΜ και στην ανταποκρίτριά της στην Ελλάδα, Μίρκιτσα Πόποβιτς

  • «Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να εισέλθει σε πραγματιστικό πολιτικό πλαίσιο. Δεν είναι ανάγκη να γνωριστούμε τώρα για πρώτη φορά. Εμείς ήδη γνωριζόμαστε».

    «Κα Γιανακάκη, την τελευταία περίοδο υπήρξαν εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας: ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, πρόταση του Επιτρόπου Φούλε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και παράλληλη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Τα μάτια όλων στρέφονται προς τη Σύνοδο της ΕΕ τον Δεκέμβριο. Τί μπορεί να αναμένουμε τον Δεκέμβριο; Υπάρχει πιθανότητα να αποδεχτείτε την πρόταση του Επιτρόπου Φούλε;»

    Μ. Γιανακάκη: «Το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα επί μακρόν ανεπίλυτο ζήτημα στις σχέσεις των χωρών μας, ένα πρόβλημα το οποίο, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, θα πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο των κριτηρίων που αφορούν την ένταξη της χώρας σας στην ΕΕ, όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και το κριτήριο της καλής γειτονίας. Ακόμη και αν το ζήτημα της ονομασίας καθ’εαυτό δεν θεωρείται προϋπόθεση, διότι είναι γνωστό ποια είναι τα κριτήρια και δεν αλλάζουν, δεν προσαρμόζονται σε κάθε χώρα, ωστόσο το ζήτημα αυτό συνιστά καθοριστική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών».

    «Αυτό σημαίνει πως θέλετε να δείτε λυμένο το ζήτημα πριν ξεκινήσουμε της ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;»

    Μ. Γιανακάκη: «Νομίζω ότι για το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις, ιδιαίτερα τώρα, μετά τις εξελίξεις που είχαμε με τις προτάσεις του Νίμιτς και με το Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε αποστείλει προς την Κυβέρνησή σας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτές οι εξελίξεις και βάσει αυτών να υπάρξουν συζητήσεις».

    «Πώς εκτιμάτε το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών την τελευταία περίοδο; Υπάρχει αυξημένη επικοινωνία σε σύγκριση με την περίοδο που φαινόταν να έχει παγώσει η επικοινωνία για το ζήτημα της ονομασίας;»

    Μ. Γιανακάκη: «Θα συμφωνούσα ότι το θέμα είχε παγώσει κάποια περίοδο, μερικώς εξαιτίας του ότι γενικά η Ελλάδα είχε στραφεί προς τα εσωτερικά της θέματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εστιάζει στα εσωτερικά προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, πρωτίστως επειδή μάς είχε καταπιεί η κρίση. Ωστόσο, τώρα, με την τρικομματική Κυβέρνηση, βλέπουμε πως η Ελλάδα επανέρχεται στο παιχνίδι και σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε όλα τα θέματα, ξεκινώντας από αυτά που συνδέονται με τις γείτονες χώρες και δεν εννοώ μόνον το ζήτημα της ονομασίας παρά και τις άλλες μεγάλες εξελίξεις, όπως η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, στη Συρία και την Παλαιστίνη».

    «Συγκεκριμένα, ποια είναι η θέση του κόμματός σας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία συμμετέχει στην τρικομματική Κυβέρνηση, για το ζήτημα της ονομασίας; Αποδεχόσαστε τις ελληνικές ‘κόκκινες γραμμές’;»

    Μ. Γιανακάκη: «Η Δημοκρατική Αριστερά, από την ίδρυσή της αλλά και τώρα, ως μέρος της τρικομματικής Κυβέρνησης, στηρίζει την εξεύρεση λύσης, σε ένα πλαίσιο κατανόησης και αναζήτησης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Υπό το erga omnes νοείται σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι κάτι ιδιόμορφο το οποίο έχει επινοήσει η ελληνική διπλωματία ή η Δημοκρατική Αριστερά».

    «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το 2014 και εδώ και πολύ καιρό προαναγγέλλει ότι θα την εκμεταλλευτεί για να προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών. Θα είναι πράγματι έτσι;»

    Μ. Γιανακάκη: «Η Ελλάδα ξεκίνησε μια μεγάλη πρωτοβουλία κατά την προηγούμενη Προεδρία, το 2003, η οποία αφορούσε στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόσφατα το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Κροατίας. Θεωρώ πως όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν την Ελληνική Προεδρία το 2014, διότι αυτή θα προσδώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, την οποία η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά. Γιατί την στηρίζει; Διότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος όταν η γειτονιά του είναι δυστυχισμένη. Η ανανέωση της ενταξιακής διαδικασίας θα σημάνει και μία νέα αρχή για την ΕΕ. Χρειάζεται να βρούμε εκ νέου τρόπο να φέρουμε αυτήν τη δομή, την ΕΕ, εγγύτερα στα οράματα των δημιουργών της και, παράλληλα, να συνεχίσουμε την εμβάθυνση και τη διεύρυνση. Είναι δύο πράγματα που πρέπει να εξελίσσονται μαζί και θεωρώ ότι με τη μεγάλη διεύρυνση βιαστήκαμε».


    «Εμείς περιμένουμε ήδη αρκετά χρόνια έξω από τις πόρτες της ΕΕ, για τέταρτη χρονιά με σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η επί μακρόν αναμονή, όμως, προκαλεί κόπωση και αύξηση του ευρωσκεπτικισμού...»

    Μ. Γιανακάκη: «Το καταλαβαίνω αυτό. Είπαμε και νωρίτερα πως η ΕΕ δεν είναι αυτό που κάποτε ονειρεύονταν οι μεγάλοι οραματιστές. Ωστόσο, η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, κοινός χώρος και για τους πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, διότι αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή. Το να ανήκεις στην ΕΕ συνιστά στρατηγική επιλογή και δεν μπορεί να επηρεάζεται από οποιαδήποτε συγκυρία».

    «Θεωρείτε ότι θα υπήρχε πρόβλημα αποδοχής λύσης στην Ελλάδα εξαιτίας της αύξησης της απήχησης ακραίων δεξιών κομμάτων, όπως των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής;»

    Μ. Γιανακάκη: «Νομίζω πως θα υπάρξουν αντιδράσεις, ωστόσο το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να εισέλθει σε πραγματιστικό πολιτικό πλαίσιο. Είναι ένα πρόβλημα που διαρκεί πολύ, επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας των δύο λαών, οι οποίο στο παρελθόν είχαν σχέσεις και συνεργασία. Επί μακρά περίοδο ζούσαμε μαζί υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να γνωριστούμε τώρα για πρώτη φορά. Ήδη γνωριζόμαστε. Οπωσδήποτε υπάρχει και ανάγκη να γνωριστούμε και εκ νέου, προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια στερεότυπα. Νομίζω πως με καλή βούληση και στο πλαίσιο του πολιτικά εφικτού θα εξευρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Το ζήτημα υπάρχει επί μακρόν, πέρασε πολλές φάσεις, διεθνείς συμφωνίες, μια Ενδιάμεση Συμφωνία και δεν μπορεί κανείς να εθελοτυφλεί ενώπιόν του. Και οι δύο χώρες έχουν υποχρεώσεις και βάσει αυτών των κοινών υποχρεώσεων καθώς και με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να εξευρεθεί λύση».


    «Είσαστε αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα βγεί σύντομα από την κρίση;»

    Μ. Γιανακάκη: «Σύντομα; Όχι. Εύκολα; Όχι. Εμείς ως κόμμα υπογραμμίσαμε προεκλογικά ότι είναι μακρά η πορεία για την εκ νέου διαπραγμάτευση του χρέους, την απελευθέρωση από το Μνημόνιο, και ότι είναι μακρά και δύσκολη η πορεία προς την πρόοδο».

    «Φαίνεται πως ο ελληνικός λαός έχασε την εμπιστοσύνη του προς τα πάντα, όχι μόνον προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Τί μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη του λαού;»

    Μ. Γιανακάκη: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Υπάρχει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού που δεν βλέπει μακροπρόθεσμα. Βλέπει μόνον αυτό που είναι μπροστά στα μάτια του. Δεν βλέπει διέξοδο, ακτίνα φωτός. Η ανεργία ανέρχεται στο 25%. Έκτη κατά σειρά χρονιά βρισκόμαστε σε ύφεση και είναι λογικό ο λαός να χάνει την ελπίδα του. Δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα που θα μπορούσε να παρουσιάσει σαν παραμύθι τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι Έλληνες. Ωστόσο, πιστεύω ότι με προσπάθειες, με σταθερότητα και επιμονή στη διαπραγματευτική θέση της τρικομματικής Κυβέρνησης σύντομα θα είμαστε σε θέση να δούμε αποτελέσματα από τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός».

    «Από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα διακρίνουμε συνεχή αύξηση της δημοτικότητας της ακραίας εθνικιστικής Χρυσής Αυγής. Πως σχεδιάζει η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την άνοδο του φασισμού»;

    Μ. Γιανακάκη: «Η Χρυσή Αυγή, για μένα, δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά εγκληματική συμμορία. Από πέντε βουλευτές έχει ήδη αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία διότι εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις. Καταδεικνύεται έτσι το βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων που συμμετέχουν στη Χρυσή Αυγή. Το γεγονός το ότι περί τις 450.000 άνθρωποι τους στήριξαν με την ψήφο τους δεν τους νομιμοποιεί, διότι αυτή η συμμορία σφετερίστηκε τις ψήφους του ελληνικού λαού. Υπάρχει οργισμένος λαός, και μάλιστα δικαιολογημένα οργισμένος, ωστόσο η οργή αυτή πρέπει να ανακατευθυνθεί δημιουργικά. Κάποια άτομα δεν βλέπουν μακροπρόθεσμα, βλέπουν μόνον αδιέξοδο. Δεν έχουν πού να στραφούν για βοήθεια και θεωρούν πως θα καταστούν ισχυροί έαν ανήκουν σε μία τέτοια ένωση. Εχθρός δεν είναι ο μετανάστης, ο απελπισμένος που ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον, διότι κανείς δεν μεταναστεύει μόνον για να κάνει περίπατο, αναζητάει καλύτερη τύχη. Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των φαινομένων που ενισχύουν αυτήν την εγκληματική οργάνωση».

    «Πιστεύετε πως έληξε η περίοδος των μονοκομματικών Κυβερνήσεων;»


    Μ. Γιανακάκη: «Ναι, έληξε η περίοδος των μονοκομματικών Κυβερνήσεων. Δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κρίση επειδή δεν είχαμε σταθερές Κυβερνήσεις. Αντίθετα, από το 1974 είχαμε πολύ σταθερές μονοκομματικές Κυβερνήσεις. Φθάσαμε στην κρίση διότι αυτές οι Κυβερνήσεις εμφάνισαν φαινόμενα διαφθοράς και νεποτισμού. Πιστεύω πως σιγά-σιγά θα αναπτυχθεί κουλτούρα συνεργασίας όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ».

     http://www.utrinski.com.mk/default-mk.asp?ItemID=C3EE97E0195019429E9C762B342550F8