11.12.12

Ομιλία στη 2η Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη (8-9 Δεκεμβρίου 2012)


Η απόφαση στο Eurogroup αποτελεί νότα αισιοδοξίας για την χώρα και σημαντική ανάσα επιβίωσης για την ελληνική κοινωνία. Προήλθε μετά από επίμονη διαπραγμάτευση σε πείσμα πολιτικών δυνάμεων που προεξοφλούσαν την αποτυχία της. Αυτή η απόφαση ανέδειξε μία επιπλέον παράμετρο, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα από άλλη πηγή. Το παράδειγμα της Κύπρου όπου με πολύ λιγότερες ανάγκες για κεφάλαια, δεν κατόρθωσε να βρει τα αναγκαία κονδύλια ( μόλις 17 δισ. σε σύγκριση με τα δικά μας 240 δισ.) είναι χαρακτηριστικό. Η άποψη περί προθύμων δανειστών αδιάφορων για εξασφάλιση των χρημάτων τους αποδείχθηκε επιστημονική φαντασία.
Κανένας δεν ισχυρίζεται, ότι το πρόγραμμα είναι ένας ανέμελος περίπατος προς την ευτυχία, συνιστά όμως αναγκαία αναπτυξιακή παράμετρο.  Τώρα μένει να αποδειχτεί κατά πόσον είναι εφικτή η εφαρμογή της Προγραμματικής Συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης.
Τώρα είναι η στιγμή, αφού πέρασε ένα 6μηνο μετρολογίας, να ανοίξει η εικόνα και να δούμε το μεγάλο πλάνο: Να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος, ανεξαρτήτως μνημονίων. Να θέσουμε τα μεγάλα θέματα και τα μεγάλα στοιχήματα που απετέλεσαν την αιχμή του δόρατος του προγράμματός μας όπως η καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα.
Εάν δεν κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη, εάν δεν  ανασυγκροτηθεί με κοινωνική προστασία η οικονομία, εάν δεν δημιουργηθούν παραγωγικές θέσεις εργασίας, εάν δεν ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή με νέα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, εάν δεν εκσυγχρονιστεί η υπάρχουσα παραγωγή, εάν δεν ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, εάν δεν αναμορφωθεί η κρατική δομή, εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, τότε η φτώχεια διαρκώς θα αυξάνεται, οι εργαζόμενοι θα μειώνονται ενώ η έννοια της κοινωνικής συνοχής ή του κοινωνικού διαλόγου θα αντικατασταθούν από τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Πρέπει με τόλμη να προτείνουμε επενδύσεις τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα που να ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Να προσανατολίζουν στην αειφόρο ανάπτυξη, τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία, οι μεταφορές, τα ναυπηγεία, οι αστικές υποδομές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας διδάσκει ότι οι επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα των νέων , των πολιτών εκτός εργασίας, στην κοινωνική οικονομία, στην οικολογία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία, να απαιτήσουμε από τις τράπεζες να αιμοδοτήσουν την πραγματική οικονομία με παραγωγικό χρήμα.
Η παρουσία μας στην κυβέρνηση οφείλει να εξυγιαίνει το πολιτικό σύστημα, να διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, να δημιουργεί μια νέα δημόσια διοίκηση αρωγό των αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και πάροχο υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών προς όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους  ή επισκέπτες αυτής της χώρας. Στην περιφέρεια μας πχ με κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή ΣΔΙΤ να διεκδικήσουμε περαιτέρω ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς, να δώσουμε ώθηση στην θαλάσσια αστική συγκοινωνία, να εξασφαλισουμε κονδύλια σε συνεργασία με τους δήμους για ανάδειξη των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων, να επιδιώξουμε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτίρια, να χρηματοδοτήσουμε με χαμηλότοκα δάνεια αντίστοιχη εγκατάσταση σε ιδιωτικά κτίρια, να εξασφαλίσουμε κονδύλια στους δήμους για αύξηση των υποδομών για πολίτες με ειδικές δεξιότητες, να επεκτείνουμε η υποδομή φυσικού αερίου, να ανοίξουμε το μέτωπο της περιφέρειάς μας προς τη θάλασσα, να εξασφαλίσουμε προγράμματα επανακατάρτισης ανέργων, να ενθαρρύνουμε την παραγωγή μικρής έντασης για προϊόντα υψηλής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας....
Φυσικά κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι όλα βαίνουν καλώς σε κυβερνητικό επίπεδο. Το τελευταίο ειδικά κρούσμα με το μεταναστευτικό ανέδειξε τις μεγάλες δυσκολίες αυτού του συνεργατικού εγχειρήματος.
Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας αντίπαλες πολιτικές ομάδες καλούνται να συγκυβερνήσουν με προοπτική τετραετίας. Ο παλιός μανιχαϊσμός με το όλοι εναντίον όλων και το κράτος κυβερνητικό λάφυρο  δεν είναι εύκολο να εξαληφθεί. 
Η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι αριστερό άλλοθι σε μια δεξιά κυβέρνηση αλλά εγγύηση προστασίας των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία η αριστερά καλείται να αποδείξει ότι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών δεν είναι τρέχουσα διαχείριση. Φιλοδοξούμε κάθε στιγμή του κυβερνητικού βίου να την σηματοδοτούμε με τις αρχές μας και τις επιδιώξεις μας .
Ο μόνος τρόπος να επωφεληθούμε από την αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ και να κατορθώσουμε να ανασυνθέσουμε τον μεγάλο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι να παράξουμε πολιτική. Αν δεν το κατορθώσουμε αυτό, μοιραία θα φθίνουμε και θα καταντήσουμε απολογητές του έργου κάποιων άλλων.
Δεν πρέπει λεπτό να σταματήσουμε να εξάρουμε και να τονίζουμε τις αντιθέσεις και τις διαφορές μας με τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Και οι δύο περιφέρειες του Πειραιά κατόρθωσαν να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Πέρα από τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας (οι φυλακές και τα λατομεία στον Κορυδαλλό, η ανεργία και ο θάνατος της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, τα περιβαντολογικά προβλήματα και η ζεύξη με το Πέραμα της Σαλαμίνας, το μέτωπο στη θάλασσα του Κερατσινίου, το Σελεπίτσαρι στη Νίκαια), ο Πειραιάς είναι μία ενιαία ενότητα, και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε στο κοινοβουλευτικό μας έργο μαζί με την σ/φισσα Μαρία Ρεπούση. Έτσι έχουμε αναδείξει με ερωτήσεις μας θέματα όπως το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τα προβλήματα στο Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού και το μείζον ζήτημα της ρατσιστικής βίας στις γειτονιές του Πειραιά και τη δράση της Χρυσής Αυγής
Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι το Σάββατο στις 3 μμ θα γίνει σιωπηλή αντιρατσιστική πορεία από το Σύνταγμα στην Ακρόπολη που διοργανώνεται από την EGAM, την ευρωπαϊκή αντιρατσιστική ένωση και στηρίζεται από πολλές διεθνείς προσωπικότητες και κόμματα, μεταξύ των οποίων και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Είχα την τύχη να είμαι μέλος της απερχόμενης Επιτροπής πόλης και παρακολούθησα όλες τις συζητήσεις που μας οδήγησαν σε αυτό το διήμερο.
Γνωρίζω, όπως όλοι μας, και τις αδυναμίες της και τις επιτυχίες της και τις αστοχίες της και τις επιτυχείς δράσεις της.
Θέλω να μιλήσω μόνο για ένα σημείο συνδέοντας το μάλιστα και με την Κοινοβουλευτική δράση. Την ανάγκη ενεργοποίησης των οργανώσεων και τις σύνδεσής τους με την Επιτροπή Πόλης και τους βουλευτές. Χωρίς αλληλοτροφοδότηση των τριών αυτών πόλων που δεν βρίσκονται σε ιεραρχική τροχιά και πλαισίωση, αλλά σε απόλυτα τριγωνική τάξη, δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πολιτικού έργου και σε τοπικό. Αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Θα υπάρξουν μόνο αποσπασματικές ενέργειες και ια ευνοηθεί ο παραγοντισμός και όχι η σύνθεση και η συνέργεια.
          Μέχρι σήμερα έχω δει όλους τους δημάρχους της Β’ Πειραιά από δύο έως και πέντε φορές, βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη, τον Στ. Χρήστου, ενώ συνεχείς είναι η ενημέρωσή μου από τους φορείς προκειμένου να ενημερώνομαι και να αναδεικνύω κάθε φορά τα προβλήματα της περιοχής
          Επιτρέψτε μου, τέλος, να σας κάνω κοινωνούς των χρεώσεών μου σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας: είμαι υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής και αναπληρώτρια στον τομέα εθνικής Άμυνας, ενώ εσχάτως, ασχολούμαι και με τομέα Ναυτιλίας.
Είμαι μέλος του Προεδρείου της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Συμμετέχω στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Επιτροπή Ισότητας, Μειονοτήτων και κατά των διακρίσεων, τομέας που συμπίπτει και με την κομματική μου ιδιότητα ως Υπεύθυνη Μετανάστευσης και Μειονοτήτων. Εκπροσωπώ δε την Ελλάδα στο δίκτυο ευρωπαίων Γυναικών κατά της ενδοοικογενειακής βίας.
Τέλος, εκπροσωπώ κοινοβουλευτικά τους νομούς Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, όπου και έχω ήδη κάνει περιοδεία, συναντώντας φορείς Δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, τοπικούς φορείς και πολίτες.
Σας ευχαριστώ