23.12.12

Συνέντευξη στο περιοδικό "Βουλή και Ευρωβουλή"



Κυρία Γιαννακάκη, το νέο φορολογικό είναι επί θύραις. Θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο προκειμένου να μπει τέλος στην φοροδιαφυγή και να υπάρξει επιτέλους δίκαιη κατανομή των φορολογικών  βαρών  στους πολίτες;

Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο και εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία αλλά υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα βασισμένο στην αρχή «περισσότεροι φόροι απ’ όλους, για λιγότερους φόρους από τον καθένα». Καταθέσαμε δέσμη προτάσεων βασισμένη σε αυτή την αρχή, που  περιλαμβάνει: Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων τους.  Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας. Φορολόγηση Ελεύθερων Επαγγελματιών στη βάση του κανόνα: έσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο στην κλίμακα φυσικών προσώπων. Φορολόγηση Νομικών Προσώπων στη βάση του διαχωρισμού διανεμομένων και μη διανεμομένων κερδών και με μέριμνα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης όσο και την αναπτυξιακή διάσταση.
Το φορολογικό, για την ακρίβεια ο «Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος» αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, που πρέπει να κατατεθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης.
Βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης και η εκπόνηση ενός νομοθετικού πλαισίου έως τον προσεχή Φεβρουάριο, καθώς και ενός πλέγματος μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. H προσπάθεια δεν σταματά εδώ

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,  νομοθετεί, ουσιαστικά, με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου. Εσείς συμφωνείτε με αυτήν την τακτική  ή εκτιμάτε ότι υποβαθμίζει τον ρόλο του Κοινοβουλίου;

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν είναι δυνατόν να αποτελούν τρόπο νομοθέτησης και διακυβέρνησης παρ΄όλο που προβλέπονται σε έκτακτες καταστάσεις. Έπρεπε να είχαμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις πολύ νωρίτερα. Αυτή η λειτουργία υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου.

Με το λεγόμενο «μνημόνιο 3» και τα νέα βάρη που εμπεριέχει για τους πολίτες, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης και να μπει η Χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης;

Η διασφάλιση της διετούς επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2014 στο 2016 και η αποδέσμευση των δόσεων 43,7 δις με πρώτη αυτή των 34,4 δις ως τα μέσα Δεκεμβρίου, παρέχουν αναμφισβήτητα την αναγκαία ανάσα και ανοίγουν την προοπτική αναθέρμανσης της οικονομίας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου. Η αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και η στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ενέργειες διαρθρωμένες σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  αποτελούν προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με διαθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να έχουν μακροχρόνιο θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

Εκλογές βλέπετε, ή εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μπορεί και να εξαντλήσει την τετραετία;

Η χώρα και η οικονομία έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Αυτό που διεκδικούμε είναι αυτή η κυβέρνηση να διανύσει ολόκληρη τη θητεία, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτό όμως εξαρτάται άμεσα  και από το περιεχόμενο της πολιτικής. Να στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη, να αντιμετωπίζει τα μακροπρόθεσμα αλλά και τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα και να εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

Η Χρυσή Αυγή "απειλεί" το δημοκρατικό πολίτευμα κυρία Γιαννακάκη;

Η Χρυσή Αυγή, για μένα, δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά εγκληματική συμμορία. Από τέσσερις βουλευτές έχει ήδη αφαιρεθεί η βουλευτική ασυλία διότι εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις. Καταδεικνύνεται έτσι το βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων που εμπλέκονται στη Χρυσή Αυγή. Το γεγονός ότι περί τις 450.000 άνθρωποι τους στήριξαν με την ψήφο τους δεν τους νομιμοποιεί, διότι αυτή η συμμορία σφετερίστηκε τις ψήφους του ελληνικού λαού. Υπάρχει οργισμένος λαός, και μάλιστα δικαιολογημένα οργισμένος,  ωστόσο αυτή η οργή πρέπει να ανακατευθυνθεί δημιουργικά. Εχθρός δεν είναι ο άλλος, ο διαφορετικός, ο μετανάστης, ο απελπισμένος που ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον, διότι κανείς δεν μεταναστεύει για να κάνει περίπατο, αλλά γιατί αναζητά καλύτερη τύχη. Πρέπει να αγνωνιστούμε κατά των φαινομένων που ενισχύουν αυτή την εγκληματική οργάνωση. 

Κύρια Γιαννακάκη, πολλοί συμπολίτες μας δεν πληρώνουν το «χαράτσι» για τα ακίνητα. Εσείς το έχετε πληρώσει;

Ναι, το έχω πληρώσει. Η μη ανταπόκριση στις οικονομικές υποχρεώσεις υπονομεύει το κοινωνικό κράτος και λειτουργεί τελικά σε βάρος των οικονομικά αδύναμων. Στρέφεται ουσιαστικά εναντίον όσων δεν έχουν. Και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις πολιτών που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά σε όσους ντύνουν με ιδεολογικό μανδύα και επί δικαίω και αδίκω ενισχύουν αντιλήψεις φοροδιαφυγής. Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν έχουν την πραγματική δυνατότητα να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις και όχι εξοντωτικές ρυθμίσεις.  Όσον αφορά στο θέμα της είσπραξης του μέσω της ΔΕΗ  δεν πρέπει η εταιρεία να μεταβληθεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να λειτουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Αν είχατε απέναντι σας έναν νέο άνθρωπο που λόγω ανεργίας προσανατολίζεται να φύγει στο εξωτερικό ή έναν οικογενειάρχη που δεν έχει το σπίτι του τα απαραίτητα, τι θα του λέγατε;

Έρχομαι καθημερινά σε επαφή στο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, στη γειτονιά μου στη Β Πειραιά με ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τους. Η κοινωνία ζει πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης και ύφεσης. Τα μέτρα που παίρνονται είναι επώδυνα. Εντάσσονται όμως στην προσπάθεια της χώρας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και στην ευρωζώνη, γιατί ο δρόμος της εξόδου και της δραχμής  θα είχε τραγικές συνέπειες για τους πολίτες. Καθυστερήσαμε πολύ τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και σήμερα πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Η μοναδική απάντηση στο ερώτημα σας είναι η στροφή σε μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική και η προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Και για όλα αυτά προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα πρέπει να δούμε  τα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που πλήττονται άμεσα, καθώς και το ζήτημα της ανεργίας των νέων. Με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο χρειάζεται αναθεώρηση υπό τις νέες συνθήκες, για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την καινοτομία, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας.