13.1.13

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Το χρήμα": «Η συμμετοχή μας στην τρικομματική κυβέρνηση δεν αίρει τις ιδεολογικές μας διαφορές με τους κυβερνητικούς εταίρους»

1. Συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση ως μέλος κόμματος με σοσιαλιστική χροιά. Πόσο ανταποκρίνεται στη πολιτική λογική να συγκυβερνάτε με κόμματα που εκφράζουν την αστική τάξη που θεωρητικά πολεμάτε?

Η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε και συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση με ένα και μοναδικό στόχο: την αποτροπή της χρεωκοπίας και την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην ευρωζώνη. Ο άλλος δρόμος, της εξόδου και της δραχμής θα ήταν καταστροφικός και αποσοβήθηκε σε πείσμα όσων έλεγαν ότι η διαπραγμάτευση θα αποτύχει. Η Δημοκρατική Αριστερά ανταποκρίθηκε σε αυτήν την εθνική ανάγκη, γιατί η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση. Και χωρίς την ενεργή παρουσία της αριστεράς δεν μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα.  Η συμμετοχή μας δεν αίρει τις ιδεολογικές μας διαφορές με τους κυβερνητικούς εταίρους. Διατηρούμε την πολιτική μας αυτονομία και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών, για δικαιότερη κατανομή των δυσβάσταχτων μέτρων, τη στήριξη των πιο αδύναμων, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

    2.Θεωρείτε επιτυχή και για το λαό γόνιμη τη μέχρι στιγμής παρουσία της ΔΗΜΑΡ στη τριμερή διακυβέρνηση;

Σας ανέφερα προηγούμενα τον κεντρικό στόχο της συμμετοχής μας στην Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Η αποτροπή της χρεωκοπίας και η παραμονή στην ευρωζώνη ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέρος της πολιτικής λύσης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Δεν θα ισχυριστώ ότι τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος. Συνιστούν όμως αναγκαία αναπτυξιακή παράμετρο. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των  μεταρρυθμίσεων που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος, ανεξαρτήτως μνημονίων. Να θέσουμε τα μεγάλα θέματα και τα μεγάλα στοιχήματα που απετέλεσαν την αιχμή του δόρατος του προγράμματός μας, όπως η καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στο Δημόσιο Τομέα. Παράλληλα, διεκδικούμε  την  άμεση  εκπόνηση  ενός  ειδικού  προγράμματος  αναπτυξιακών  παρεμβάσεων  και  επενδύσεων  για  τη  χώρας  μας,  με  τη  συγχρηματοδότηση  της  Ευρωπαϊκής  Τράπεζας  Επενδύσεων,  ώστε  να  συνδεθεί  η  δημοσιονομική  προσαρμογή  με  την  ανάπτυξη. 

   3. Ποιά θεωρείτε σημαντικότερα προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας που καλείσθε και θέλετε να επιλύσετε;

Η περιοχή της Β’ Πειραιά έγινε επί δεκαετίες συνώνυμη της περιβαλλοντικής και αναπτυξιακής υποβάθμισης, συνδυασμός αδιαφορίας, έλλειψης αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και μεταφοράς οχλουσών δραστηριοτήτων. Η ανεργία έχει χτυπήσει τον δυτικό Πειραιά πολλά χρόνια πριν. Η ύπαρξη των φυλακών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα σε σχολεία, τα πρώην λατομεία στην ίδια περιοχή που δεν αξιοποιούνται, η ανεργία και ο θάνατος της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα και η ζεύξη με το Πέραμα της Σαλαμίνας, το μέτωπο στη θάλασσα του Κερατσινίου, η εγκατάλειψη του όρους Αιγάλεω, το Σελεπίτσαρι στη Νίκαια συνθέτουν το σκηνικό χρόνιας υποβάθμισης. Πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο με τη συμμετοχή πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η περιοχή να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και τον περιβαλλοντικό της πλούτο.
 
4.      Αφουγκραζόμενη το λαϊκό αίσθημα ερμηνεύετε τη κοινή γνώμη ικανοποιημένη ή οργισμένη από τη καθημερινότητα που βιώνει;

Η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά. Επί μια τριετία υφίσταται μέτρα περικοπών και βαρών, ενώ από την άλλη δεν προχώρησαν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη επέμεναν σε μια συνεχή πολιτική περικοπών που επέτεινε την ύφεση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Αυτόν τον κύκλο προσπαθούμε να σπάσουμε με συνδυασμό των απαραίτητων πολιτικών προς το εσωτερικό και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. 

5.  Υιοθετείτε σαν ιστορικό γεγονός την άποψη της κας Ρεπούση πως στη Σμύρνη υπήρξε συνωστισμός και όχι σφαγή ή ανθρωπιστική καταστροφή;

Η κα Ρεπούση έχει τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη επί του θέματος. Είναι καλύτερα να διαβάσουμε το έργο της και όχι να ακούμε αυτά που άλλοι λένε για αυτό. Πιστεύω μάλιστα ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την ιστορία στους ιστορικούς. Μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα οι πολιτικοί καλούνται να τοποθετηθούν αναφορικά με σχολικά βιβλία.

6.  Είστε αισιόδοξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τη κυβέρνησή σας και γιατί;

  Χρειάζεται επιμονή. Η αποκατάσταση συνθηκών εμπιστοσύνης, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και η στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ενέργειες διαρθρωμένες σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Όλα αυτά είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με διαθρωτικές αλλαγές, ώστε να έχουν θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.